søndag 16. desember 2012

Super-forsinkede super-gode Lussekatter!


God Søndag!
Jeg glemte jo helt at jeg hadde lovet en oppskrift på Lussekatter igår..
Så her kommer den:


Dette trenger du til ca 30stk.

150 g smør
5 dl hel melk
50g gjær
1g safran
150g sukker
1/2 ts salt
2 ts kardemomme
ca 13dl hvetemel

Sammenvispet egg og rosiner til pynt


 Smelt smør og varm melken i smøret.
Bland i gjæren, jeg bruker alltid en liten visp til dette.
Bland alt det tørre og hell alt over i en stor bakebolle.
Bland til en fin deig.
Jeg bruker kjøkkenmaskin når jeg skal elte en deig,
da får jeg alltid et jevnt og godt resultat.

Settes til heving i ca 1 time.


Safran er dyrt, men det er det som gir den fine gule fargen,
og den spesielle gode smaken. Viss man bare vil ha farge kan man bruke en ts gurkemeie isteden.
Men da mister du altså den gode smaken.
I år har jeg laget to digre porsjoner av disse bollene, og da brukte jeg et 1/2 gram safran
i steden, per porsjon. Det funker det også, om man synes det blir for dyrt
med et gram. Prisen er ca 25-30kr per 0,25 gram.


 Når deigen har hevet til dobbel størrelse (minst!),
elter jeg den for hånd, før jeg deler den i biter og triller lange pølser
som jeg former til fine boller. Her er det bare fantasien som setter grenser!
Dette er gøy for ungene, da deigen er lett å jobbe med.

La bollene heve under plast eller klede i 30 min

Før de skal i ovnen må de pensles forsiktig med sammenvispet egg,
og pyntes med noen rosiner på hver.

Stek på 250 grader midt i ovnen, i ca 5-8 min.
Avkjøl på rist.

Tips!
Skal du fryse Lussekattene trenger de ikke å være så godt stekt.
Ta de ut når de bare har blitt litt gylden, så får du perfekte boller neste gang du varmer de opp.
Skal du spise dem med en gang, vil du ikke ha deigete boller!
Da steker du til de er litt godt gyldne.


Voila! 
Verdens deiligste Lussekatter, værsågod.

Ha en nydelig søndag!

:)

3 kommentarer:

  1. Hold da helt fest mand, de ser lækre ud mums, dem må jeg straks igang med at bage (når jeg er ovre eksamen og går på juleferie fra på torsdag) !! Åhhh der er så meget jeg gerne vil :o)

    Tusind tak Angelin det var da yderst flot service og nu er både manden din og ungerne forkælet på denne fine 3. adventssøndag :-)
    Dejlig eftermiddag/aften til jer <3
    Stort Kram T

    SvarSlett
  2. Fint! Och visst är det gott med saffran. Blir ju inte samma sak alls med gurkmeja. Dina kissar var dessutom snygga, tror jag får anstränga mig lite mer nästa år.

    God kväll och klem från Oslo!

    SvarSlett
  3. Så gode de så ut! Jeg har faktisk aldri bakt lussekatter *kremt*. Til neste år når minsten skal i 1. klasse må de ha med på skolen, da skal jeg prøve å huske på din oppskrift:-)

    Klem

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar. Det blir jeg så glad og takknemlig for! :)